ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗ
Η πικροδάφνη ή ροδοδάφνη (επιστημονική ονομασία Nerium oleander, Νήριον το ολέανδρον συνών. Νήριον η ροδοδάφνη) ανήκει στο γένος Νήριον (Nerium). Η ροδοδάφνη είναι ένας αειθαλής θάμνος της οικογένειας των αποκυνίδων που μπορεί να φτάσει σε ύψος 5 μέτρων, με τοξικά μέρη. Μεγαλώνει σε ηλιόλουστα μέρη με υγρό υπόστρωμα, όπως οι όχθες ποταμών σε χαμηλό υψόμετρο. Αντέχει επίσης τα ελαφρώς υφάλμυρα εδάφη. Πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με μοσχεύματα. Έχει λογχοειδή, δερματώδη φύλλα και μονά ροζ-κόκκινα άνθη. Υπάρχουν και ποικιλίες με άσπρα, κίτρινα, μωβ και διπλά άνθη, οι οποίες καλλιεργούνται.
Στην Ελλάδα είναι αυτοφυής, όπως και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου. Η τοξικότητα της πικροδάφνης οφείλεται στην τοξική ουσία νηριίνη, και έχει ως στόχο να προστατεύσει το φυτό από τις επιθέσεις ζώων.
Χώρος Εύρεσης: Φιλοθέη
Οδυσσέας
ΛΕΒΑΝΤΑ
Η λεβάντα (επ. ονομ. Lavandula) είναι γένος φυτών που ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών (Labiatae). Το γνωστότερο γένος είναι η λαβαντούλα, που περιλαμβάνει γύρω στα 25 είδη. Είναι ιθαγενές των παραμεσόγειων περιοχών. Επίσης, απαντάται στα Κανάρια Νησιά, στην Ινδία και σε άλλες ασιατικές χώρες. Το αιθέριο έλαιο που περιέχουν τα φύλλα της χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία και για τη θεραπεία νευρασθενειών. Έχει επίσης αντισηπτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται στην επούλωση τραυμάτων. Σε μεγάλες δόσεις η λεβάντα δρα ως υπνωτικό και ναρκωτικό. Οι ιαματικές της ιδιότητες ήταν γνωστές από την αρχαιότητα και αναφέρονται στο Διοσκουρίδη, τον Πλίνιο και το Γαληνό.
Χώρος Εύρεσης: Νέα Ερυθραία
Ανδριάνα
ΔΑΦΝΗ
Η δάφνη είναι ένα αρωματικό φυτό. Βρησκεται σε μορφη θάμνου ή μικρου δέντρου. Τα φύλλα του είναι εναλλασσόμενα, ακέραια, λογχοειδή, βαθυπράσινα με μικρό μίσχο και με ελαφρά κυματοειδή μορφή. Η οσμή τους είναι αρωματική και η γεύση τους είναι λίγο πικρή. Τα άνθη βγαίνουν το Μάρτιο με Απρίλιο. Από τους καρπούς παράγεται το δαφνέλαιο, που έχει μορφή αλοιφής και στη συνηθισμένη θερμοκρασία είναι πράσινο. Τα φυλλα χρησιμοποιουνται πολυ στην ελληνικη κουζινα.
Χώρος Εύρεσης: Ψυχικό
Συμεών
ΡΙΧΟΣΠΕΡΜΑ
Το ριχόσπερμα είναι φυτό με αρκετά γρήγορη ανάπτυξη. Αντέχει στο κρύο αλλά και σε παγετό με μεγάλη διάρκεια, ενώ με βορεινό προσανατολισμό ίσως να δημιουργήσει προβλήματα.
Χώρος Εύρεσης: Χαλάνδρι
Στέφανος
ΦΩΤΙΝΙΑ
Η φωτίνια είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς θάμνους ειδικά στις αρχές της άνοιξης.Γενικά είναι ένα θάμνος με χρώμα φυλλώματος το πράσινο. Όμως σε περίπτωση που εκτίθεται σε ηλιόλουστα σημεία τα νέα φύλλα είναι κόκκινου χρώματος που στην συνέχεια πρασινίζουν.Κατά την διάρκεια όμως της άνοιξης η παραγωγή φύλλων όπως και σε όλα τα φυτά είναι μεγάλη.Έτσι αυτή την περίοδο μετατρέπεται σε έναν κατακόκκινο θάμνο. Τέλη του χειμώνα προς άνοιξη σχηματίζει όμορφα λευκά λουλο
ύδια.
Οι απαιτήσεις σε νερό το καλοκαίρι είναι κάθε 1-2 μέρες ενώ τον χειμώνα περίπου κάθε 6-7 μέρες. Η χρήση του γίνεται σαν δενδράκι, σαν ανεξάρτητος θάμνος αλλά και σαν φυτοφράχτης. Η συχνή λίπανση θα βοηθήσει στην παραγωγή πιο πολλών ανθέων. Σε περίπτωση που θα βρεθεί σε σημείο όπου θα υπάρχει ελάχιστος ήλιος θα είναι μόνιμα πράσινα τα φύλλα της.
Χώρος Εύρεσης: Γέρακας
Κατερίνα
ΛΙΓΟΥΣΤΡΟ
Είναι θάμνος και ζει πολλά χρόνια. Ο βλαστός του είναι σκληρός. Τα φύλλα του είναι πράσινα και χοντρά. Έχουν σχήμα οβάλ.
Χώρος Εύρεσης: Παλαιό Ψυχικό
Κορνηλία
ΧΙΟΝΟΜΠΑΛΑ
Η Χιονόμπαλα είναι ένας θάμνος , ο οποίος έχει άνθη σαν μπάλες από χιόνι έτσι βγήκε και η ονομασία του.
Οι χιονόμπαλες φυτρώνουν συνήθως σε περιοχές με ήλιο και πολύ νερό.
Χώρος Εύρεσης: Παλαιό Ψυχικό
Χριστίνη
ΛΟΥΣΙΝΤΙΟΥΜ
Θάμνος αειθαλής, με υπέροχο βαθυπράσινο, γυαλιστερό φύλλωμα, γρήγορη ανάπτυξη και τελικό ύψος 3-4m. Ιδιαίτερα ανθεκτικός στο ψύχος και στις ημισκιερές θέσεις. Επειδή τα νέα φύλλα του είναι γυαλιστερά, τον λένε και λουσάτο. Ανθίζει την Ανοιξη με άνθη λευκά, μικρά, σε επάκριες ταξιανθίες. Ιδανικός θάμνος για ψηλούς και πυκνούς φράχτες με ύψος πάνω απο 2 μέτρα, καθώς έχει φύλλα απο το επίπεδο του χώματος. Κλαδεύεται αρχές Ανοιξης ή Σεπτέμβριο και αμέσως μετά προτείνεται να ακολουθεί λίπανση. Την περίοδο του Καλοκαιριού δεν πρέπει να μένει απότιστος για να αποφεύγεται η φυλλόπτωση.
Χώρος Εύρεσης: Παλαιό Ψυχικό
Λουίζα
ΘΡΟΥΜΠΙ
Πρόκειται για έναν όμορφο, χαμηλό και πολυετή θάμνο που προτιμάει ξηρές και βραχώδεις περιοχές. Ανθίζει μέσα Απριλίου με αρχές Μαΐου. Στη μαγειρική χρησιμοποιείται λόγω των αντιτοξικών ιδιοτήτων σε διάφορα βαριά φαγητά.
Μεσογειακό αρωματικό βότανο της οικογένειας των Χειλανθών που μοιάζει πολύ με το θυμάρι. Πρόκειται για μικρό θάμνο ύψους που φτάνει τα 50 εκατοστά που απαντάται σε όλη την Ελλάδα. Συνήθως φύεται σε ηλιόλουστα βραχώδη εδάφη. Ανθίζει την άνοιξη και το καλοκαίρι βγάζοντας ρόζ-μωβ ανθάκια. Στη χώρα μας φύονται διάφορα είδη του γένους Satureja όπως το είδος Satureja thymbra, Satureja spinosa, Satureja cretica και άλλα. Εκτός από τα χρήση του στη μαγειρική καταναλώνεται ως αφέψημα, ενώ παράλληλα χρησιμοποιείται στην παρασκευή αρωματικού μελιού, λικέρ, οδοντόκρεμας και σαπουνιών.
Χώρος Εύρεσης: Nέα Φιλοθέη
Νικόλας
ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ
Το δεντρολίβανο είναι αρωματικός και αειθαλής θάμνος. Χρησιμοποιείται κυρίως για φάρμακα και για το φαγητό. Η υπαγωγή του είναι από τις περιοχές της Μεσογείου. Επίσης το δεντρολίβανο το χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες για διάφορες θρησκευτικές γιορτές και τελετές.
Χώρος Εύρεσης: Διόνυσος
Μαρία
ΑΓΓΕΛΙΚΗ
Η Αγγελική είναι ένας αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος που με το κατάλληλο κλάδεμα μπορεί να διαμορφωθεί και σε μικρό δέντρο. Σε ύψος την συναντάμε από 2 έως και 5 m. Η βλάστησή της είναι πλούσια και αναπτύσσεται με γρήγορο ρυθμό. Τα φύλλα της είναι σκούρα γυαλιστερά και παχιά. Ανθίζει τον Μάιο για σχεδόν 20 μέρες. Το μέγεθος των ανθέων είναι μικρό και αναπτύσσονται πολλά μαζί σε ταξιανθία με ιδιαίτερο άρωμα. Οι καρποί εμφανίζονται το φθινόπωρο.
Χώρος Εύρεσης: Νέα Φιλαδέλφεια
Κωνσταντίνος