ΚΙΣΣΟΣ
Ο κισσός είναι γένος φυτών της οικογένειας Αραλιίδες και ανήκει στην τάξη των σκιαδανθών. Το γνωστότερο στην Ελλάδα είναι το καλλιεργούμενο αλλά και αυτοφυές Χέδερα η έλιξ (Hedera helix), κοινά κισσός.
Μπορεί να αναπτυχθεί σε μεγάλο εύρος περιβαλλοντικών συνθηκών, όμως αναπτύσσεται καλύτερα σε ημισκιαζόμενες και σκιασμένες θέσεις, σε μέτρια υγρά, καλά στραγγιζόμενα εδάφη. Φυτεύονται για να αναρριχηθούν σε πέργολες, φράχτες και τοίχους. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για κάλυψη εδαφών.
Είναι αειθαλής θάμνος, μακρόβιος, αναρριχώμενος ή έρπων και σπάνια δενδρύλλιο. Τα φύλλα του είναι τοποθετημένα εναλλάξ, με μακρύ μίσχο, ωοειδή, τριγωνικά, ρομβοειδή και καρδιόσχημα. Συχνά εμφανίζουν το φαινόμενο της ετεροφυλλίας. Αυτό σημαίνει ότι πάνω στο ίδιο φυτό υπάρχουν φύλλα με διαφορετικό σχήμα. Ο αναρριχώμενος κισσός δημιουργεί μικρές εναέριες ρίζες (τις λεγόμενες απτικές ρίζες) , που συντελούν στη συγκράτηση του φυτού κατά την αναρρίχηση σε διάφορα υποστηρίγματα.
Ο κισσός ήταν γνωστός στην Ελλάδα από την εποχή του Ομήρου και ονομαζόταν «Διονύσιον», επειδή ήταν αφιερωμένος στο θεό Διόνυσο.
Χώρος Εύρεσης: Φιλοθέη
Οδυσσέας
ΧΑΜΟΜΗΛΙ
Στο κοινό χαμομήλι, τα άνθη μοιάζουν ιδιαίτερα με αυτές της μαργαρίτας. Το όνομα του σημαίνει μήλο που είναι κάτω στο έδαφος (χάμω - μήλο). Είναι φυτό ποώδες και ζει ένα χρόνο (μονοετές). Αρωματικό και φαρμακευτικό. Το χαμομήλι έχει ηρεμιστικές, τονωτικές αλλά και αντισηπτικές και εντομοκτόνες ιδιότητες. Δρα επίσης κατά των αερίων των εντέρων. Με απόσταξη των ανθέων λαμβάνεται πολύτιμο αιθέριο έλαιο. Από τα άνθη του χαμομηλιού κατασκευάζεται τo ομώνυμο αφέψημα χαμομηλι. Επίσης, εκχυλίσματα χαμομηλιού χρησιμοποιούνται σε διάφορα καλλυντικά και σαμπουάν.
Χώρος Εύρεσης: Ψυχικό
Συμεών
ΜΠΟΥΖΙ
Το Μπούζι λέγεται επίσης και Μεσηβριάνθεμο. Το μπούζι είναι φυτό ιδιαίτερης αντοχής και φύεται κοντά σε παραλίες Έχει μακρόστενα σαρκώδη φύλλα ενώ τα άνθη του είναι έντονα ροζ ή κίτρινα. Βασικό χαρακτηριστικό του φυτού είναι ότι τα άνθη του ακολουθούν την πορεία ήλιου (μεσημβριάνθεμο). Ανοίγουν κατά τη διάρκεια της ημέρας και κλείνουν όταν βραδιάσει.
Καλύπτει εύκολα κάθε έδαφος (ακόμη και πετρώδες). Αυτή του η δυνατότητα σε συνδυασμό με την αντοχή του, το καθιστούν ιδανικό για παραθαλάσσιους κήπους.
Χώρος Εύρεσης: Φιλοθέη
Κατερίνα
ΤΡΙΦΥΛΛΙ
Το τριφύλλι είναι φυτό ποώδες, πολυετές, βραδείας ανάπτυξης που απλώνεται με έρποντες βλαστούς. Το λευκό και το κόκκινο τριφύλλι είναι τα πιο σημαντικά και γνωστά είδη του γένους Τριφύλλιον, το οποίο περιλαμβάνει περίπου 300 είδη που ευδοκιμούν κυρίως σε εύκρατες περιοχές του βόρειου ημισφαίριου και σε ορεινές περιοχές των τροπικών περιοχών.
Χώρος Εύρεσης: Χαλάνδρι
Στέφανος
ΚΥΚΛΑΜΙΝΟ
To Κυκλάμινο είναι ένα από τα ομορφότερα αγριολούλουδα της Ευρωπαϊκής υπαίθρου. Στην Ελλάδα συναντώνται πέντε είδη κυκλάμινου. Είναι πολυετές φυτό με μωβ άνθη ή σπανιότερα λευκά και χαρακτηριστικά καρδιοειδή φύλλα με εντυπωσιακούς χρωματισμούς. Κάποια είδη κυκλαμίνου ανθίζουν την Άνοιξη και κάποια άλλα Φθινόπωρο. Φύονται από παραθαλάσσιες περιοχές μέχρι και σε υψόμετρα άνω των 1000 μέτρων.
Το πιο κοινό είδος κυκλάμινου στην Ελλάδα είναι το Κυκλάμινο το Γραικό. Το συγκεκριμένο κυκλάμινο ανθίζει την φθινοπωρινή περίοδο και έχει πυκνά μωβ άνθη. Αναπτύσσεται σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο και είναι ιδιαίτερα διεσπαρμένο σε χέρσες περιοχές. Το επίσης συνηθισμένο κυκλάμινο το Κυκλάμινο το Κισσόφυλλο αναπτύσσεται σε μεγαλύτερα υψόμετρα από το προηγούμενο και η περίοδος ανθοφορίας του είναι επίσης το Φθινόπωρο. Η διαφορά του με το Κυκλάμινο το Γραικό είναι ότι τα φύλλα του δεν είναι καρδιοειδή αλλά σχηματίζουν ελαφριές γωνίες.
Χώρος Εύρεσης: Εκάλη
Μαριλίζα
ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ
Η τσουκνίδα ανήκει στο γένος των αγγειόσπερμων φυτών. Κνίδη και στην οικογένεια των Κνιδοειδών. φτάνει σε ύψος το 1 μέτρο ενώ τα άνθη της είναι μικρά. Ολόκληρο το φυτό καλύπτεται από τρίχες που κατά την επαφή τους με το δέρμα προκαλούν φαγούρα, πολλές φορές έντονη, τσούξιμο και κοκκινίλα ενώ σπανιότερα αλλεργικές διαταραχές. Αυτό οφείλεται σε ένα δηλητηριώδες υγρό, που περιέχουν οι λεπτές βελόνες του φυτού στη σύσταση του οποίου υπάρχει μυρμηκικό οξύ, ακετυλοχολίνες και ισταμίνες, οι οποίες όμως βελόνες καταστρέφονται με το βράσιμο ή το ψήσιμο.
Χώρος Εύρεσης: Ψυχικό
Σοφία
ΖΟΧΟΣ
Ο ζοχός είναι πόα. Ζει ένα χρόνο. Ο βλαστός είναι πολύ μαλακός. Τα φύλλα του είναι μακρουλά και πράσινα. Η ρίζα του είναι λεπτή και μαλακή. Είναι άγριο χόρτο και φυτρώνει σε όλη την Ελλάδα. Οι άνθρωποι τον τρώνε. Τον κόβουν, τον βράζουν και τον τρώνε με λεμόνι και λάδι.
Χώρος Εύρεσης: Παλαιό Ψυχικό
Κορνηλία
ΠΑΝΣΕΣ
Ο Πανσές είναι πόα και βγάζει όμορφα άνθη που ανθίζουν κυρίως τη άνοιξη .Τα άνθη του πανσέ έχουν διαφορετικά χρώματα.
Χώρος Εύρεσης: Παλαιό Ψυχικό
Χριστίνη
ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ
H Μαργαρίτα είναι πολύ κοινό αγριολούλουδο σχεδόν σε όλη την Ευρώπη. Τα πέταλά της είναι λευκά, ενώ δεν αποκλείεται να τα βρεις σε κίτρινη, κόκκινη ή ροζ απόχρωση, πάντα με κίτρινο κέντρο. Τα φύλλα των μαργαριτών μπορεί να έχουν ποικιλία σχημάτων.
Οι μαργαρίτες αναπτύσσονται γρήγορα και κάθε χρόνο έχουν περισσότερα άνθη. Το ύψος τους μπορεί να φτάσει μέχρι τα 30 εκ. Η περίοδος ανθοφορίας τους ξεκινά το καλοκαίρι και ολοκληρώνεται το φθινόπωρο.
Χώρος Εύρεσης: Γέρακας
Αντώνης
ΑΓΡΙΟΜΟΛΟΧΑ
Η Αγριομολόχα είναι ιδιαίτερα διεσπαρμένο φυτό σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου και σε πολλά ακόμα μέρη. Αναπτύσσεται από την παράκτια ζώνη μεχρι αρκετά μεγάλο υψόμετρο. Έχει πυκνό φύλλωμα με φύλλα πολυμοσχιδή και άνθη κυρίως ρόδινα που φύωνται από τον βλαστό. Η περίοδος ανθοφορίας περιλαμβάνει όλη την περίοδο της άνοιξης. Η αγριομολόχα είναι ένα καλλωπιστικό φυτό.
Χώρος Εύρεσης: Διόνυσος
Μαρία
ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ
Ο βασιλικός είναι αρωματικό, ετήσιο, ποώδες φυτό της οικογένειας των Χειλανθών.
Η καταγωγή του είναι από την Ινδία και το Ιράν.
Τα φύλλα του είναι ωοειδή, μυτερά, ακέραια ή οδοντωτά και πράσινου χρώματος. Ο βασιλικός είναι καλλωπιστικό φυτό που χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία.
Χώρος Εύρεσης: Ιλίσια
Μάνος
ΓΕΡΑΝΙ
Πόα αειθαλής, ετήσια και πολυετής. Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται με ένα απλό κλαδάκι από το φυτό και είναι ανθεκτικό στον καιρό. Προέρχεται από τη Νότιο Αφρική καθώς όμως οι συνθήκες στη χώρα μας είναι ιδανικές έγινε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά φυτά της. Το όνομά του πάντως είναι ελληνικό και προέρχεται από τη λέξη γερανός γιατί το σχήμα του μοιάζει με γερανό. Τα φύλλα του είναι πεντάλοβα με έντονη μυρωδιά. Ανθίζει από το Μάιο έως τον Οκτώβριο.
Χώρος Εύρεσης: Κολωνάκι
Ήβη
ΚΡΙΝΟΣ
Ο κρίνος ανήκει σε μία μεγάλη κατηγορία όμορφων αγριολούλουδων. Στην Ελλάδα υπάρχουν 5 είδη κρίνων, τα περισσότερα στην Βόρεια Ελλάδα. Ο κρίνος είναι βολβώδες φυτό με ψηλό βλαστό και άνθος στην κορυφή. Το άνθος αποτελείται από 6 πέταλα. Ανθίζει κατά την διάρκεια της άνοιξης και μερικές φορές προς το τέλος του καλοκαιριού.
Χώρος Εύρεσης: Παπάγου
Κωνσταντίνος